PEMANFAATAN EKSTRAK DAUN SUNGKAI (Peronema canescens Jack) SEBAGAI ANTIOKSIDAN PADA SABUN MANDI PADAT
Keywords:
Antioksidan, Ekstrak Daun Sungkai, Sabun Mandi PadatAbstract
Solid bath soap with added natural ingredients is increasingly in demand by the public. Natural ingredients
that can be added to soaps such as sungkai leaf extract contain bioactive compounds in the form of
triterpenoids, alkaloids, flavonoids, phenolics, steroids and saponins have antimicrobial and antioxidant
activities. Antioxidants are useful for inhibiting skin damage caused by free radicals and repairing damaged
skin cells. This study aims to determine the effect of the addition of sungkai leaf extract on the physical
properties, chemical properties and antioxidants in solid bath soap. In this study, maceration extraction of
sungkai leaf powder was carried out using 96% ethanol solvent. The manufacture of solid bath soap is
supplemented with sungkai leaf extract with volumes of 2, 4, 6, 8 and 10 mL. Analysis of solid bath soap
quality with organoleptic test parameters, pH degree foam stability, moisture content, free fatty acids, free
alkalis, and antioxidants. The added sungkai leaf extract affects the physical, chemical and antioxidant
properties of solid body soap. The best solid bath soap in addition to 10 mL of sungkai leaf extract has a
dense texture, smooth surface, very dark green color, distinctive aroma of sungkai leaves, pH value of 9.7,
foam stability of 95.71%, moisture content of 3.35%, free fatty acid content of 1.01%, free alkali content of
0.04% and IC50 of 52.264 mg/L in accordance with SNI 3532:2021
Downloads
References
Agustiani, F., & Priatni, H. L. (2020). Formulasi Sediaan Sabun Mandi Padat Antioksida dari Ekstrak Tomat (Solanum lycopersicum). HERBAPHARMA: Journal of Herb Farmacological, 2(2), 71–76.
Agustini, N. W. S., & Winarni, A. H. (2017). Karakteristik Dan Aktivitas Antioksidan Sabun Padat Transparan Yang Diperkaya Dengan Ekstrak Kasar Karotenoid Chlorella pyrenoidosa. Jurnal Pascapanen Dan Bioteknologi Kelautan Dan Perikanan, 12(1), 1–12. https://doi.org/10.15578/jpbkp.v12i1.330
Ainiyah, R., & Riniutami, C. (2020). Formulasi Sabun Karika (Carica pubescens) Sebagai Sabun Kecantikan Dan Kesehatan. AGROMIX, 11(1), 9–20. https://doi.org/10.35891/agx.v11i1.1652
Aminudin, M. F., Sa’diyah, N., Prihastuti, P., & Kurniasari, L. (2019). Formulasi Sabun Mandi Padat Dengan Penambahan Ekstrak Kulit Manggis (Garcinia mangostana L.). Inovasi Teknik Kimia, 4(2), 49–52.
Andarina, R., & Djauhari, T. (2017). Antioksidan dalam dermatologi. Jurnal Kedokteran dan Kesehatan. Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan: Publikasi Ilmiah Fakultas Kedokteran Universitas Sriwijaya, 4(1), 39–48.
Anggraini, D., Sangi, M. S., & Wuntu, A. D. (2023). Formulasi Sabun Mandi Padat yang Mengandung Antioksidan dan Antibakteri dari Ekstrak Etanol Pelepah Aren (Arenga pinnata). CHEMISTRY PROGRESS, 16(1), 20–29. https://doi.org/10.35799/cp.16.1.2023.47234
Aziz, J. S. I. D. , & Anggarani, M. A. (2021). Penentuan Total Fenolik, Total Flavonoid Dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Bawang Kucai (Allium tuberosum). UNESA Journal of Chemistry, 10(3), 326–336.
Burhan, F. U., & Maspiyah. (2013). Pengaruh Proporsi Tepung Buah Pare Dan Cream Original Lulur Pada Hasil Jadi Lulur Untuk Perawatan Tubuh. Jurnal Tata Rias, 2(2), 16–26.
Dalimunthe, P. P., Sunardi, & Oktavianty, H. (2023). Pembuatan Sabun Padat dengan Penambahan Ekstrak Daun Salam sebagai Antioksidan. Agrotechnology, Agribusiness, Forestry, and Technology (AGROFORETECH), 1(1), 536–547.
Depkes RI. (1995). Farmakope Indonesia Edisi IV.
Fadlilaturrahmah, Khairunnisa, A., Putra, A. M., & Sinta, I. (2021). Uji Aktivitas Tabir Surya Dan Antioksidan Ekstrak Etanol Daun Sungkai (Perenema canescensJack). Jurnal Ilmiah Ibnu Sina, 6(2), 322–330.
Febriyani, F., & Susanti, M. M. (2022). Pengaruh Konsentrasi KOH Terhadap Kadar Alkali Bebas Sabun Cair Ekstrak Daun Waru Laut (Hibiscus Tiliaceus L.). Jurnal Akademi Farmasi Prayoga, 7(2), 27–35.
Haerani, A., Chaerunisa, A. Y., & Subarnas, A. (2018). Artikel Tinjauan: Antioksidan Untuk Kulit. Farmaka, 16(2), 135–151.
Hajar, E. W. I., & Mufidah, S. (2016). Penurunan Asam Lemak Bebas Pada Minyak Goreng Bekas Menggunakan Ampas Tebu Untuk Pembuatan Sabun. Jurnal Integrasi Proses, 6(1), 22–27. http://jurnal.untirta.ac.id/index.php/jip
Harborne, J. B. (1987). Metode fitokimia: Penuntun Cara Modern Menganalisis Tumbuhan (2nd ed.). ITB.
Izzati, N. N., Diniatik, & Rahayu, W. S. (2012). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Perasan Daun Manggis (Garcinia mangostana L.) Berdasarkan Metode DPPH (2,2 Diphenyl-1-phycryl hydrazil). Journal of Pharmacy, 9(3), 111–121.
Karina, Indrayani, Y., & Sirait, S. M. (2016). Kadar Tanin Biji Pinang (Areca catechu L) Berdasarkan Lama Pemanasan dan Ukuran Serbuk. Jurnal Hutan Lestari, 4(1), 119–127.
Khopkar, S. M. (1990). Konsep Dasar Kimia Analitik. UI Press.
Kurniawati, I. F., & Sutoyo, S. (2021). Review Artikel: Potensi Bunga Tanaman Sukun (Artocarpus altilis [Park. I] Fosberg) Sebagai Bahan Antioksidan Alami. UNESA Journal of Chemistry , 10(1), 1–11.
Mumpuni, A. S., & Sasongko, H. (2017). Pengaruh Penambahan Sukrosa Terhadap Mutu Sabun Transparan Dari Ekstrak Etanol Herba Pegagan (Centella asiatica L.). Pharmaciana, 7(1), 71–78. https://doi.org/10.12928/pharmaciana.v7i1.5795
Muna, T., Zakaria, N., & Fonna, L. (2021). Formulasi Dan Evaluasi Sediaan Sabun Cair Minyak Atsiri Daun Nilam (Pogostemon cablinbenth.). Jurnal Sains Dan Kesehatan Darussalam, 1(1), 10-10, 1(1), 51–60.
Nadroh, S. (2020). In Vitro Test of Antibacterial Ethanol Extract, n-Hexane Fraction and Ethyl acetate Fraction of Sungkai Leaf (Peronema cenescens) Against Salmonella typhi. Asian Journal of Pharmaceutical Research and Development, 8(3), 57–60. https://doi.org/10.22270/ajprd.v8i3.757
Ningsih, A., & Ibrahim, A. (2013). Aktifitas Antimikroba Ekstrak Fraksi n-Heksan Daun Sungkai (Peronema canescens. Jack) terhadap Beberapa Bakteri dengan Metode KLT-Bioautografi. Journal of Tropical Pharmacy and Chemistry, 2(2), 76–82. https://doi.org/10.25026/jtpc.v2i2.51
Nisa, N. K., Marliana, E., & Erwin. (2024). Potensi Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Metanol Daun Sungkai (Peronema canescens Jack). Jurnal Atomik, 9(1), 19–24. https://doi.org/10.30872/ja.v9i1.1277
Nurmalasari, D. R., Rashati, D., & Insani, D. (2022). Formulasi dan Uji Mutu Fisik Sabun Padat Ekstrak Daun Pepaya (Carica papaya L) 30% Sebagai Antijerawat. Jurnal Ilmiah Farmasi AKFAR, 5(1), 31–38.
Pindan, N. P., Daniel, Saleh, C., & Magdaleni, A. R. (2021). Uji Fitokimia Dan Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Fraksi n-Heksana, Etil Asetat Dan Etanol Sisa Dari Daun Sungkai (Peronema canescens Jack.) Dengan Metode DPPH. Jurnal Atomik, 6(1), 22–27.
Pramudia, R. A. (2023). Isolasi dan Identifikasi Senyawa Metabolit Sekunder dari Daun Sungkai (Peronema canescens Jack) Serta Uji Aktivitas Antioksidan. Universitas Lampung.
Putro, S. S., & Utami, W. P. (2011). Pembuatan Sabun Cair Dari Minyak Goreng Bekas (Jelantah). Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699.
Rahayu, A., Purbosari, I., & Hardani, P. T. (2021). Upaya Pemberdayaan Masyarakat di Kampung Herbal Nginden Surabaya Melalui Pelatihan Pembuatan Produk Sabun Herbal. Kanigara: Jurnal Pengabdian Masyarakat, I(2), 225–232.
Ramadenti, F., Sundaryono, A., & Handayani, D. (2017). Uji Fraksi Etil Asetat Daun Peronema canescens Terhadap Plasmodium berghei Pada Mus musculus. Jurnal Pendidikan Dan Ilmu Kimia, 1(2), 89–92.
Rinaldi, & Zakaria, N. (2021). Studi Formulasi Sediaan Gel Ekstrak Etanol Serai Wangi (Cymbopogon nardus L.) Randle) dengan Basis HPMC. Jurnal Ilmiah Farmasi Simplisia, 1(1), 33–42.
Saputra, H., Dermawan, Y., & Wati, S. L. (2019). Sabun Cair Berbahan Dasar Olein Kelapa Sawit dengan Penambahan Ektrak Bandotan (Ageratum conyzoides L.). Jurnal Citra Widya Edukasi, 11(3), 223–230.
Setiawan, I., Saryanti, D., & Astian. (2019). Pemanfaatan Ekstrak Daun Teh (Camellia sinensis L) Dari Perkebunan Kemuning Kab. Karang Anyar dalam Pembuatan Sabun Padat Transparan dan Uji Aktivitas Antibakteri pada Staphyloccocus aureus. Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 1(1), 21–29.
Simanjuntak, K. (2012). Peran Antioksidan Flavonoid Dalam Meningkatkan Kesehatan. Bina Widya, 23(3), 135–140.
Siregar, R., Rafiqoh, S., & Damanik, A. (2022). Subtitusi Pewarna Alami Ekstrak Daun Singkong Pada Pembuatan Telur Gabus Ikan Kembung. INSOLOGI: Jurnal Sains Dan Teknologi, 1(1), 34–42. https://doi.org/10.55123/insologi.v1i1.141
Standar Nasional Indonesia. (2021). SNI 3532:2021 Tentang Sabun Mandi Padat.
Sukeksi, L., Sianturi, M., & Setiawan, L. (2018). Pembuatan Sabun Transparan Berbasis Minyak Kelapa Dengan Penambahan Ekstrak Buah Mengkudu (Morinda citrifolia) Sebagai Bahan Antioksidan. Jurnal Teknik Kimia USU, 7(2), 33–39.
Sukeksi, L., Sidabutar, A. J., & Sitorus, C. (2017). Pembuatan Sabun Dengan Menggunakan Kulit Buah Kapuk (Ceiba petandra) Sebagai Sumber Alkali. Jurnal Teknik Kimia USU, 6(3), 8–13.
Susilowati, E., Ariani, S. R. D., & Mulyani, S. (2022). Pelatihan Produksi dan Pengemasan Sabun Cair Herbal Antiseptik Alami bagi UKM Sabun Herbal di Kota Surakarta. Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia, 2(6), 1895–1902. https://doi.org/10.54082/jamsi.522
Tarigan, J., & Simatupang, D. F. (2019). Uji Kualitas Minyak Goreng Bekas Pakai Dengan Penentuan Bilangan Asam, Bilangan Peroksida Dan Kadar Air. Regional Development Industry & Health Science, Technology and Art of Life , 1–10.
Widyasanti, A., Rahayu, A. Y., & Zein, S. (2017). Pembuatan Sabun Cair Berbasis Virgin Coconut Oil (VCO) Dengan Penambahan Minyak Melati (Jasminum Sambac) Sebagai Essential Oil. Jurnal Teknotan, 11(2), 1–10. https://doi.org/10.24198/jt.vol11n2.1
Zulaikhah, S. T. (2017). The Role of Antioxidant to Prevent Free Radicals in The Body. Sains Medika, 8(1), 39–45. http://jurnal.unissula.ac.id/index.php/sainsmedika