Nilai-Nilai Pendidikan Dalam Anjuran Makan Dengan Tiga Jari - Firdaus, Firdaus (Jurnal Pendidikan Agama Islam Al-Thariqah, 2017)
Salah satu sunnah Rasulullah adalah makan dengan menggunakan tiga jari. Apa yang dicontohkan Rasul ternyata memiliki nilai –nilai pendidikan dan pembelajaran. Nilai-nilai pendidikan tersebut dengan memperhatikan kandungan dari isi hadist tersebut. Dari analisa yang dilakukan ada beberapa nilai pendidikan yang kita dapat dari apa yang telah dicontohkan tersebut. Pertama, Makan dengan menggunakan tiga jari memngajarkan dan membiasakan kita untuk selalu bersabar dalam setiap hal. Kedua, Makan dengan tiga jari mengajarkan dan mendidik kita untuk tidak berlaku tamak dalam mencari rezki Allah. Ketiga, Makan dengan tiga jari mengajarkan kepada kita untuk tidak tergesa-gesa dalam bertindak. Keempat, Makan dengan tiga jari mengajarkan kita untuk teliti dalam mengerjakan segala sesuatu.